5 savjeta za javno nastupanje
Domov > Sve za zdravo grlo! > 5 savjeta za javno nastupanje

5 savjeta za javno nastupanje

U životu se s vremena na vrijeme nađemo u situacijama u kojima većoj skupini ljudi treba nešto reći. Bez obzira na to je li riječ o govoru na privatnoj zabavi ili o predstavljanju važnoga projekta kolegama na poslu, za svaki javni nastup treba se dobro pripremiti. Samo tako moći ćete ga izvesti samouvjereno i suvereno. Za vas smo pripremili pet savjeta koji vam mogu pomoći kod priprema za javni nastup.

1. Prepoznajte i uklonite zastajkivanja i poštapalice

Svatko od nas ima svoju najdražu poštapalicu u govoru, bili mi svjesni toga ili ne. Neki vole svaku rečenicu završiti obaveznim: »Ne?«, drugi svaku rečenicu započinju s »Ja mislim« ili »Ne znam«, treći često ubacuju poluglas. Poštapalice ćete najlakše primijetiti tako da se snimite dok govorite i svoj govor zatim odslušate. Kad zaključite kojim zvukovima ili riječima »popunjavate« svoj govor, osvijestite ih i možete ih početi uklanjati.

2. Autentičnost je najvažniji sastojak dobroga javnog nastupa

Kod svakoga javnog nastupa važno je da budete autentični. Slušatelji će odmah shvatiti je li vaš neverbalni govor usklađen sa sadržajem vašega govora. Zato nemojte razmišljati o tome gdje ćete stajati i kako ćete pomicati ruke, nego o tome što će slušatelji novo saznati u vašem govoru ili predavanju. Posvetite se sadržaju i vaš neverbalni govor pratit će sadržaj. Dopustite svom tijelu da se ponaša što prirodnije, nemojte ga tjerati u umjetne poze jer će točno tako izgledati i vašoj publici – umjetno, neprirodno. Međutim, uvijek je dobra odluka imati osmijeh na licu dok ste na pozornici jer ćete se tako prije opustiti i vi i vaša publika.

3. Suočite se s tremom i pobijedite je

Za brojne ljude koji nisu navikli javno nastupati svaki govor ispred publike stresni je događaj. Prije nastupa osjećaju uzbuđenje, nemir u želucu i druge znakove treme. Jeste li i vi među njima? Iskusni govornici kažu da dok tijelo osjeća tremu, izražava poštovanje prema događaju u kojemu će sudjelovati i malo treme je posve normalno čak i kod onih koji svakodnevno javno nastupaju.

Važno je da si priznate da imate tremu jer ćete je se samo tako riješiti. Kako? Za svladavanje treme najvažniji su samouvjerenost i dobro ovladavanje sadržajem o kojem ćete govoriti. Sat ili dva prije nastupa preporučujemo vam laganu užinu, a pobrinite se i za dobru hidraciju bezalkoholnim pićima. Prije nastupa ponovite ključnu poruku koju želite predati publici, a neposredno prije odlaska na pozornicu napravite nekoliko dubokih udaha i samouvjereno stanite pred ljude.

4. Što želite priopćiti slušateljima?

Prije svakog nastupa posvetite se sadržaju svoga govora. Počnite kod glavne poruke za koju želite da je vaši slušatelji zapamte. Nastavite s početkom govora, a on mora izazvati zanimanje publike. Počnite šalom, zanimljivom pričom ili provokativnom izjavom i neka svi slušatelji znaju da ste na pozornici. Jednako kao i dobar početak važan je i odličan završetak. Nemojte završiti svoj javni nastup riječima »To je to«, kako se često može čuti. Potrudite se! Na kraju nastupa jednom rečenicom napravite zaključak rečenoga i zahvalite publici. Tako će slušatelji znati da ste završili i primjereno će reagirati – nadamo se pljeskanjem.

5. Bez muke nema nauke!

Čak i najiskusniji i najsuvereniji govornik pravi početničke pogreške, stoga kao i kod drugih vještina i kod javnog nastupanja vrijedi da treba uložiti puno truda. Zato vježbajte i svaki nastup nekoliko puta ponovite, po mogućnosti pred kritičnom publikom, a pritom pazite i na eventualna vremenska ograničenja vašega nastupa. Ako budete puno govorili više vremena, može vam se pojaviti blaža promuklost, stoga vam preporučujemo da budete spremni na eventualne poteškoće s promuklim glasom. Pastile GeloRevoice učinkovito će zaštititi i navlažiti sluznicu vašega grla i ždrijela. Neka zato budu vaša obavezna oprema kod javnog nastupanja.

Javno nastupanje nije nikakav bau-bau. Savjete koje ste upravo pročitali provedite u praksi i vrlo brzo bit ćete spremni za nastup pred ljudima. I još topla preporuka na kraju – nemojte propustiti nijednu priliku za javno nastupanje. Samo ćete tako svoju sposobnost javnoga nastupanja moći »vježbati« u stvarnosti, ispred publike.