8 savjeta za zdrav glas
Domov > Sve za zdravo grlo! > 8 savjeta za zdrav glas

8 savjeta za zdrav glas

Zdrav i kvalitetan glas osobito je važan kod osoba koje se njime svakodnevno služe u poslu (npr. pjevači, učitelji, predavači, voditelji na radiju…) i ovise o njemu. Kao i za dobru kondiciju i za dobar glas treba se brinuti.

Sa željom da vam glas još dugo dobro služi za vas smo pripremili ove savjete:

  1. Budući da se tijelo sastoji od 60 do 70 posto vode, preporučuje se da svaki dan popijete najmanje 6 do 8 čaša vode.
  2. Ograničite konzumiranje pića koja sadrže kofein i alkohol. Ona naime uzrokuju povećani gubitak vode iz tijela, što može nepovoljno utjecati na vaš glas.
  3. U prehranu uključite što više voća i povrća – vitamini A, C i E doprinose zdravlju membrana u grlu.
  4. Služite se pravilnim tehnikama disanja i nemojte se pouzdati samo u svoj glas (osobito je kod pjevača važno da dišu dijafragmom).
  5. Tijekom hladnih mjeseci, kad je zrak suh (prvenstveno zbog centralnog grijanja), razmislite o upotrebi ovlaživača zraka.
  6. Pobrinite se za redovitu rekreaciju – time ćete pridonijeti boljem držanju tijela i posljedično boljoj tehnici disanja, a to je jako važno kod dobrih govornika.
  7. Pobrinite se da imate dovoljno sna.
  8. Nije nikakvo iznenađenje da je pušenje štetno – ne samo za pluća nego i za glasnice, koje dim cigareta iritira. Pokušajte prestati pušiti, posebno ako bavite zanimanjem kod kojeg je zdrav glas neophodan.

Međutim, ti savjeti neće vam previše pomoći ako ne budete lijepo postupali sa svojim glasom. To znači da morate biti nježni sami prema sebi i odmoriti glas ako vidite da vam prijeti promuklost i da se morate previše truditi dok govorite. Isto tako nemojte se derati ili šaptati jer su to ekstremi kod kojih dodatno opterećujete glas. Davno je poznati filozof Aristotel rekao da se u životu moramo držati načela „zlatne sredine“ – a vaš glas nije nikakav izuzetak.