Pobijedite promuklost
Domov > Sve za zdravo grlo! > Pobijedite promuklost

Pobijedite promuklost

Promuklost je tegoba koja je već zasigurno pogodila svakoga od nas. Jeste li preboljeli prehladu, a vaš glas i dalje ostaje promukao? Jeste li navijali na nogometnoj utakmici, pjevali glasno na koncertu, a sutradan je svaki pokušaj govora završio škripanjem iz grla?

Promuklost je tegoba zbog koje gotovo nitko ne posjećuje liječnika iako nas ometa u svakodnevnom životu. Međutim, promuklost je osobito neugodna ako vaš posao ovisi o vašem glasu. Ako morate nadglasati skupinu nadobudnih učenika u učionici, prodavati na štandu ili pjevati, promuklim glasom teško ćete postići željeni učinak – a zbog promuklosti sigurno nećete uzeti bolovanje.

U nastavku pročitajte što uzrokuje promuklost i kako je ublažiti.

Uzrok promuklosti ne mora biti samo prehlada – ima ih mnogo više

Promuklost je obično povezana s bolestima gornjeg dijela dišnog sustava – hunjavicom, prehladom, gripom, anginom – međutim, promuklo grlo može biti posljedica brojnih drugih uzroka. Navedimo ih samo nekoliko:

 • refluks želučane kiseline (povrat kiselog želučanog sadržaja u jednjak)
 • pušenje ili boravak u zadimljenim prostorijama
 • pijenje hladnih, a posebno gaziranih pića
 • alergije
 • jak kašalj
 • jako naprezanje glasnica (vrištanje, pjevanje iz grla, dugotrajno glasno govorenje)
 • previše pričanja
 • nepravilno korištenje glasnica
 • boravak u vrlo hladnim, klimatiziranim prostorijama

Promuklost se obično liječi sama od sebe – ali ipak traje predugo

Ako ste ikada bili promukli, vjerojatno znate da promuklost obično prolazi sama od sebe. Međutim, to može potrajati nekoliko dana ili tjedana, a nemogućnost normalnog govorenja može vas ometati u svakodnevnom životu jer ćete teško razgovarati s partnerom, djecom, kolegama... Osim toga, promukao glas uzrokuje fizičku nelagodu: često kašljanje, grebanje u grlu, umor tijekom razgovora itd. Srećom, postoji mnogo načina za ublažavanje promuklosti.

Nekoliko preporuka za ublažavanje promuklosti  

Postoji više načina za smirivanje simptoma promuklosti. Predstavljamo vam nekoliko najpoznatijih:

 1. Odmorite se i prestanite razgovarati. Glasnice će se prije oporaviti ako ih prestanete opterećivati. Međutim, savjetujemo vam da razgovor ne zamijenite šapatom jer ćete time prouzročiti još više štete.
 2. Pijte puno tekućine. Voda će navlažiti grlo i ublažiti osjećaj nadraženosti u grlu.
 3. Koristite ovlaživač zraka. Dodatna vlaga u zraku pomaže u otvaranju dišnih putova i olakšava disanje. Isto vrijedi i za vrući tuš.
 4. Izbjegavajte pušenje, alkohol i kofein. Sve navedeno dodatno pogoršava promuklost.
 5. Vodite brigu o grlu koristeći primjerene proizvode protiv promuklosti koji štite i vlaže sluznicu grla i ždrijela. Preporučujemo upotrebu nježnih pastila razvijenih posebno za promuklost – izvrsne, ukusne pastile GeloRevoice dostupne su u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a više o njima možete pročitati ako kliknete ovdje.

Međutim, treba napomenuti da obavezno posjetite svog liječnika ako promuklost potraje duže od tri tjedna.  

Učitelji, pjevači, glumci, prodavači, predavači..., možete li zamisliti svoj radni dan bez govorenja?

Jedan od najčešćih (i najučinkovitijih) savjeta koji možete dobiti za ublažavanje promuklosti vrlo je jednostavan: šutite! U praksi je to lakše reći nego poštivati jer mnogi ljudi ovise o govoru, nastupu, predavanju, pjevanju. Ako je glas vaš alat, ne možete si priuštiti da promuklo kašljucate dok pokušavate sastaviti razumljivu rečenicu. Naprezanje umornih glasnica samo pojačava promuklost, a grlo postaje još nadraženije.

Blagotvorne pastile GeloRevoice olakšavaju govorenje i umiruju nadraženost grla

Savjetujemo vam da svojim glasnicama i ždrijelu pružite redovito vlaženje pastilama GeloRevoice, koje na glasnicama i ždrijelu stvaraju nježan zaštitni film. Budući da pastile sadrže hijaluronsku kiselinu, održavaju sluznicu vlažnom sprječavajući daljnje sušenje sluznice i pojavu promuklog glasa. Pastile su ugodnog, voćnog okusa, možete ih uzimati više puta dnevno. Primjerene su za djecu stariju od šest godina.

S pastilama GeloRevoice vratit će vam se dobar glas!