Savjeti za liječenje suhog kašlja i zaštitu sluznice grla i ždrijela
Domov > Sve za zdravo grlo! > Savjeti za liječenje suhog kašlja i zaštitu sluznice grla i ždrijela

Savjeti za liječenje suhog kašlja i zaštitu sluznice grla i ždrijela

U trenutku pisanja ovoga teksta suhi kašalj vjerojatno je jedan od najomraženijih simptoma narušenoga zdravlja. Premda su razlozi za takvu predodžbu ovog čestog simptoma posve legitimni jer, realno, opreza nikad dosta, valja imati na umu sljedeće. Suhi kašalj gotovo je obavezan simptom velikoga broja različitih, blagih respiratornih indikacija, stoga prilikom razmatranja simptoma suhoga kašlja valja ostati smiren i podsjetiti se što sve iza njega stoji, ali i informirati se o općenitim načinima borbe protiv virusnih bolesti koji su izuzetno važni i u trenutačnoj situaciji.

Kašalj, svima dobro poznat, javlja se kao jedan od čestih simptoma različitih stanja, i to neovisno o godišnjem dobu. Kašalj je simptom većine akutnih infekcija dišnog sustava, uključujući one gornjeg dijela dišnog sustava, poput prehlade, ali i one kompliciranije, kao što su upala pluća i bronhitis. Kašalj je refleksna radnja kojom se nastoje izbaciti udahnute čestice, iritansi i mukozni (sluzavi) sekret, ako postoji, kako bi se očuvala funkcija pluća.

Koji su sve uzroci suhoga kašlja?

Suhi kašalj simptom je stanja čiji se uzročnik mora utvrditi. Najčešće je riječ o virusnim infekcijama dišnog sustava i atipičnim bakterijskim infekcijama, no suhi kašalj mogu potaknuti i neke akutne te kronične bolesti, poput astme, ali i neki lijekovi. Nerijetko se javlja kod alergija i želučanog refluksa poznatog pod nazivom gastroezofagealna refluksna bolest.

Vrste kašlja

Najčešća je podjela kašlja na produktivni (mokri) i neproduktivni (suhi) kašalj. Produktivni kašalj praćen je prekomjernim stvaranjem guste sluzi, a kod suhoga kašlja, opisanog kao vrlo iritantnog i neugodnog, nema stvaranja sluzi, stoga bolesnik zapravo ništa ne iskašljava.

Važno je osvijestiti da ako se sluz stvara negdje dublje u tkivima i ne može se kašljem izbaciti iz pluća, i dalje je riječ o produktivnom kašlju, a ne o suhom. Tada su potrebni pripravci koji bi razrijedili sluz i olakšali te potaknuli njezino izbacivanje.

Vrlo često suhi, podražajni kašalj uzrokovan virusnim infekcijama s vremenom prelazi u produktivan jer se tijelo pokušava obraniti od virusa stvaranjem sluzi i njezinim izbacivanjem iz pluća.

Prema trajanju simptoma kašalj dijelimo u tri skupine:

  • Akutni – traje kraće od 3 tjedna
  • Subakutni – traje od 3 do 8 tjedana
  • Kronični – traje dulje od 8 tjedana

Ako akutni kašalj traje manje od 7 dana, moguće je samoliječenje simptoma, no ako potraju više od 7 dana, potreban je pregled kod liječnika.

Infektivnost

Poznato je da se bakterije i viruse šire kapljičnim putem, a zanimljiva je činjenica da se pri refleksu kašlja zrak i čestice u okolinu izbacuju brzinom od čak 100 km/h. Da bismo smanjili mogućnost prijenosa infekcije kod refleksa kašlja, bez obzira na to je li on produktivan ili suh, treba prekriti usta savijenim laktom ili maramicom, a potom obavezno oprati ruke.

Savjeti za liječenje suhog kašlja

U liječenju suhog kašlja najčešće se koriste antitusici, lijekovi koji smiruju kašalj, u obliku sirupa.

Iznimno je važna hidracija nadražene sluznice grla i ždrijela, stoga je dobro unositi odgovarajuće količine vode ili toplog čaja radi vlaženja sluznice.
Pastile za grlo s hijaluronskom kiselinom dobar su izbor za ublažavanje tegoba bolnoga nadraženog grla, suhoga grla i suhoga kašlja.

Hijaluronska kiselina prirodni je sastojak ljudskoga tijela i ima izvrsnu sposobnost zadržavanja velikih količina vode. Djeluje protuupalno, antiinfektivno te obnavlja i zacjeljuje oštećena tkiva. Za vlaženje sluznice grla najbolja je hijaluronska kiselina u obliku hidrogelnoga kompleksa, za koji je karakteristično vrlo dobro vezivanje za sluznicu, snažno ju navlažuje te doprinosi smanjenju nadraženosti, smanjenju širenja infekcije i štiti je od bilo kakvih napora. Hidrogelni kompleks za optimalno vlaženje sluznice grla sadrže i GeloRevoice pastile.

Za kraj, prisjetimo se stare narodne poslovice: „Bolje spriječiti nego liječiti.“ U svrhu prevencije virusne infekcije slijedi savjet o ponešto manje poznatoj metodi: održavanje sluznice dišnoga sustava vlažnom. Naime, navedena je sluznica prva crta obrane protiv virusnih infekcija i stup lokalnoga imunološkog sustava, no najbolje radi dok je vlažna.

U osušenom je stanju manjkava i za viruse propusna, a to se događa zbog udisanja presuhoga zraka. Stoga se potrudite kontinuirano je održavati vlažnom: koristite mokre ručnike na radijatoru ili ovlaživače zraka te pastile s hijaluronskom kiselinom u obliku hidrogelnoga kompleksa za postizanje najboljega učinka ovlaživanja.

Sara Šipicki, mag. pharm.

Referencije:
1. CASI Priručnik za samoliječenje, 2017.
2. OTC advisor. Self-care for fever, cough, cold and allergy. Monograph 5. American Pharmacists Association, 2010.
3. Prevencija zaraznih bolesti. https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/1368
4.
Kardos P. Management of cough in adults. Breathe, 2010.
5. Songu M, Cingi C. Sneeze reflex: facts and fiction. Ther Adv Respir Dis, 2009, 3(3) 131-141.
6. Zayas G i sur. Effectiveness of cough etiquette maneuvers in disrupting the chain of transmission of infectious respiratory diseases. BMC Public Health, 2013, 13: 811.
7. Behrbohm H. Therapieoptionen bei Pharyngitiden - ein Update. Oralchirurgie Journal, 2018, (1): 08-13.