Naš glas ima neograničenu moć
Domov > Sve za zdravo grlo! > Naš glas ima neograničenu moć

Naš glas ima neograničenu moć

Često nismo svjesni koliko je naš glas važan, kako se formira i što sve na njega utječe. Stoga smo Svjetski dan glasa, koji obilježavamo 16. travnja, posvetili glasu i njegovoj važnoj ulozi u našim životima.

Kako nastaje glas?

U stvaranju glasa sudjeluju mnogi dijelovi tijela, ali je izvor glasa u grlu, ždrijelu, a glavni pomagači su glasnice i bočni mišići grkljana. Glasovni mehanizam također uključuje trbušne i leđne mišiće, rebra, pluća, ždrijelo te usnu i nosnu šupljinu. Svaki od tih dijelova ima svoju ulogu u stvaranju glasa.

Ukratko, možemo identificirati tri sustava uključena u stvaranje glasa: 

  • dišni, odnosno respiratorni sustav
  • glasovni ili fonološki sustav
  • vokalni aparat

Ako želimo nešto reći ili otpjevati pjesmu, najprije nam je potrebna energija. Nju dobivamo sa zrakom koji istiskujemo iz pluća tijekom disanja i koji prolazi pokraj glasnica prema van ili ga udišemo u pluća. Zrak putuje pored dvije mišićne strukture, glasnice, koje se tijekom govora približavaju jedna drugoj i vibriranjem stvaraju zvuk. Ako šutimo, glasnice ostaju razdvojene kako bi zrak mogao nesmetano putovati. Da bi stvoreni zvuk postao glas, potrebni su nam i rezonator i artikulator. Rezonator se sastoji od larinksa (gornji dio dušnika), ždrijela i usne šupljine, koji pojačavaju zvuk iz glasnica. Na kraju ga usne, zubi, greben u čeljusti i jezik oblikuju u smislene riječi.

Što utječe na naš glas?

Iako svi stvaramo glas na isti način, svatko od nas ima jedinstven glas koji ovisi o nizu čimbenika:

  • Spol: strukture koje utječu na glas veće su u muškaraca nego u žena, posebno glasnice, koje su duže i deblje, čime se postiže dublji i niži glas.
  • Hormoni: s većom tjelesnom masom mijenja se i razina hormona u tijelu. Žene imaju višu razinu estrogena pa samim time i nešto viši glas, a muškarci imaju više testosterona pa stoga imaju niži glas.
  • Tjelesna masa: povećana tjelesna masa može utjecati na disanje, pa pretile osobe imaju blago promukao ili zadihan glas. 
  • Visina: viši ljudi imaju veća pluća i posljedično niži glas od nižih ljudi.
  • Ostali čimbenici: osim urođenih svojstava na naš glas mogu utjecati i emocije, godine života, opće stanje i čistoća zraka koji udišemo. 

Glas ima moć

Naš glas je jedan od naših najintimnijih dijelova i istovremeno važan dio naše osobnosti. Njime možemo komunicirati, izraziti vlastito mišljenje, otpjevati pjesmu ili izraziti svoju naklonost prema voljenoj osobi. Međutim, pritom trebamo paziti na svoj glas i riječi jer je način na koji govorimo jednako važan kao i sadržaj govora. 

Danas obratite posebnu pozornost na svoj glas i riječi. Nježnim i smirenim glasom dajte kompliment nekome, voljenoj osobi preko puta viknite „Volim te!“ ili šapnite prijatelju lijepe misli. Vjerujte da ćete im time uljepšati dan ili čak tjedan. 

Lijepim mislima nećete uljepšati dan samo svom sugovorniku već i sebi. 

Želite li saznati više? Pratite nas na našem Facebook profilu Dišimo uz Gelo-Hrvatska, gdje ćemo s vama podijeliti savjete za zdrav glas i posebne ponude.


Izvor:

https://www.healthline.com/health/how-to-change-your-voice#changing-your-voice