Što je zajedničko hijaluronskoj kiselini i suhom grlu
Domov > Sve za zdravo grlo! > Što je zajedničko hijaluronskoj kiselini i suhom grlu

Što je zajedničko hijaluronskoj kiselini i suhom grlu

Hijaluronska kiselina prirodna je hidratantna djelatna tvar i jedan od glavnih sastojaka naše kože, a prisutna je i u tkivima, zglobnoj tekućini i oku. Njezini su zadaci hidratacija, opskrba stanica hranjivim tvarima, sudjelovanje u zacjeljivanju rana te stvaranje kolagena i elastina. Tijelo samo stvara hijaluronsku kiselinu, ali s godinama gubi tu sposobnost – dijelom zbog starenja, a dijelom zbog užurbanog načina života.

Hijaluronska kiselina prisutna je i kod upala – kao dio upalne okoline te kao čimbenik koji doista utječe na regeneraciju i imunološki odgovor organizma. Upotreba ovog „čudotvornog“ sastojka široko je rasprostranjena, posebice u kozmetičkoj i dermatološkoj industriji (kao dodana vrijednost u kremama i serumima, ali i kao spasilac za bore u obliku dermalnih filera).

Međutim, kozmetička industrija nije jedina koja koristi činjenicu da je hijaluronska kiselina magnet za vodu – tržište dodataka prehrani i medicinskih proizvoda također uključuje hijaluronsku kiselinu u sastav svojih proizvoda jer nije samo sigurna za upotrebu već je i izuzetno korisna u olakšavanju mnogih tegoba, uključujući i suho, nadraženo grlo.

Hijaluronska kiselina u tim proizvodima čini sluznicu vlažnom, štiti je i pomaže joj u obnavljanju. Isto kao što su dobri temelji uvjet za kvalitetnu zgradu, tako je i hijaluronska kiselina nužna za optimalno djelovanje kože i tkiva u kojima se nalazi.  

Viri:
1. https://odkrito.svet24.si/clanek/dobropocutje/nahranite-kozo-zunaj-in-od-znotraj-s-hialuronsko-kislino-646370