Suhi zrak u prostorijama vodi do suhog kašlja
Domov > Sve za zdravo grlo! > Suhi zrak u prostorijama vodi do suhog kašlja

Suhi zrak u prostorijama vodi do suhog kašlja

Zimi je lijepo biti u ugodnom i toplom prostoru, dok je vani mokro, prekriveno snijegom i hladno. Toliko je lijepo da ponekad zaboravite da je u prostoru toplo zato što grijete. Nažalost, grijanje prostora – bez obzira grijete li centralnim grijanjem ili klimatskim uređajima – ima i svoju negativnu stranu.

Dok vam je toplo i udobno, zbog grijanja se suši zrak koji udišete. Suhi zrak može izazvati dosta neugodnih stvari. Nadražuje sluznicu ždrijela i izaziva suhi kašalj, promuklost i bol u grlu koje vas grebe kao da je u njemu pijesak. Može biti kriv i za začepljen nos, peckanje očiju, suhu kožu i druge neugodne simptome koje vaše tijelo pokazuje kada udišete previše suhi zrak.

Suhi i iritantan kašalj smeta vama i ljudima oko vas

Da li u svom poslu mnogo govorite i koristite svoj glas? Onda se pobrinete da zrak na vašem radnom mjestu i kod kuće bude kvalitetan i dovoljno vlažan. U suprotnom vas može napasti suhi i nadražujući kašalj, pri čemu vaše tijelo stvara samo malo ili ništa sluzi, jer kašljanjem pokušava neuspješno otjerati uzrok nadražaja u vašem dišnom sustavu. Ta nezgodna stvar često ometa i vaše spavanje, što je osobito neugodno, a to uzrokuje i neispavanost koja vodi u težak umor. Na kraju krajeva, suh kašalj ne ometa samo vas, već i ljude oko vas, kolege na poslu i članove obitelji kod kuće.

Šest savjeta kako spriječiti suhi i nadražujući kašalj

  1. Pijte dovoljno tekućine. Iako zimi ne osjećate jaku žeđ, pobrinite se da popijete barem dvije litre tekućine na dan (voda, biljni čajevi i voćni sokovi). Ona će vašem tijelu vratiti vlagu, izgubljenu grijanjem.
  2. Budite redovito fizički aktivni na svježem zraku. Čak i kad pada kiša ili snijeg.
  3. Perite se kraće vrijeme u hladnijoj vodi i ne koristite previše mirišljave sapune.
  4. Vlažite svoju kožu. Zimi koristite hidratantne kreme i ulja te balzame za usne.
  5. Svaki dan prozračite prostorije na poslu i kod kuće. Širom otvorite prozore na tri minute, što je dovoljno da se zrak u prostoriji zamijeni.
  6. Kod nadražujućeg kašlja, promuklosti, grebanja u grlu i kod osjećaja suhoće u grlu uzmite pastile GeloRevoice, koje će svojom zaštitnom oblogom navlažiti i zaštititi vaše grlo. Vratite dobar glas!

Suhi zrak u prostorijama možete spriječiti

Da, i vi možete spriječiti suhi zrak u prostorijama na radnom mjestu uz samo nekoliko jednostavnih mjera! Vlaga u zraku u prostorijama u kojima provodite mnogo vremena, bilo na poslu ili kod kuće, jako utječe na vaše raspoloženje i dobro je da za to nešto i učinite.

Preporučena temperatura boravišnih prostorija je najviše 22 stupnja, a vlaga bi trebala biti između 40 i 60 posto. U vrijeme grijanja vlaga u zraku padne ispod 30 posto. Kako se vi možete pobrinuti za odgovarajuću vlagu u zraku? Praktično rješenje mogu biti isparivači vode koje ćete postaviti na radijatore. Druga je mogućnost kupnja ovlaživača, pri čemu vam savjetujemo da izaberete jednostavan proizvod odgovarajućeg kapaciteta, s ugrađenim higrostatom koji će uređaj isključiti kad postigne željeni stupanj vlažnosti zraka i koji je jednostavan za čišćenje.

Pastilama GeloRevoice riješite se suhog i nadražujućeg kašlja!